RSS

Antara masalah Kanak-kanak di Malaysia...

saya terbaca rencana dalam satu surat khabar hari ni...menceritakan tentang antara lain, kanak2 di malaysia kurang cergas...antara perenggannya ialah...



"Kaji selidik yang dikendalikan Pusat Informasi Pemakanan Asia (AFIC) terhadap kanak-kanak berusia antara sepuluh hingga 12 tahun di empat bandar raya Asia termasuk Kuala Lumpur menunjukkan, gaya hidup kanak-kanak di Malaysia berada di tahap membimbangkan kerana tidak aktif."



“Mereka tidak cergas bergerak kerana banyak memperuntukkan masa menonton televisyen, bermain Play Station (PS) dan menghadap komputer pada masa senggang. Pada musim cuti sekolah pula, 30 peratus kanak-kanak di Malaysia didapati menghabiskan masa lapan jam sehari menonton televisyen,”



"Justeru, gaya hidup berkenaan tidak boleh dibiarkan berterusan dalam jadual pembesaran kanak-kanak kerana ia dikhuatiri boleh menjejaskan perkembangan holistik kanak-kanak serta masalah berat badan dan obesiti di kalangan kanak-kanak juga semakin berleluasa."



“Apabila kanak-kanak mengalami masalah obesiti, tidak mustahil mereka akan dijangkiti penyakit yang berkaitan dengan berat badan seperti kardiovaskular, tekanan darah tinggi, diabetis jenis II dan pelbagai lagi,”



Saya pernah bersembang2 dengan husband pasal ni (it was not totally about this topic) tapi berkenaan permainan PSdan computer games...i did mention him...kite xboleh beli PS ni ataupun game2 lain kat rumah..nanti diorang (my kids) jadi malas....



my husband said...tak boleh mcm tu...kite kene beli jugak..sebab zaman sekarang salah satu cara nak control anak2 ialah menyediakan ape yang disukai di rumah....so that diorang xpayah cari hiburan di luar...



saya terfikir...betul jugak...dan saya teringat salah seorang pakar motivasi di malaysia ni pun menyediakan satu studio kecik kat rumahnya utk anak2 nya jamming...so kite sebagai orang tua diorang haruslah berpada-pada dalam hal ni...

selain dari hal2 berkaitan tidak cergas ni, pemakanan pun perlu dititikberatkan....dan satu kisah benar yang berlaku pada seorang yang saya kenal...makanan kegemaran anaknya adalah telur (ayam)...boleh dikatakan setiap hari makan telur..sama ada digoreng atau direbus...kadang2 2-3 biji....budaknya boleh dikategorikan sebagai gemuk walaupun tak makan nasi...saya cuma nasihatkan...xtau la apa tindakannya...sebab saya pernah terbaca satu rencana, kemungkinan untuk dapat penyakit diabetes adalah sebanyak 60% bagi lelaki dan 70% bagi wanita sekiranya individu itu makan telur hanya sebiji setiap hari...untuk kurangkan risiko, hendaklah dikurangkan kepada 3 biji sahaja dalam seminggu.....



dan bila memikirkan hal2 berkaitan anak2...kadang2 saya jadi seram...especially dengan ape yang kite bagi die hari ni.....dari segi pemakanannya...didikannya....(saya quite garang dengan anak2...hehe)...ape akan jadi bila diorang besar nanti...hanya Allah sahaj yang tahu...

4 comments:

K A M A L R U L C S said...

Salam lah,

Setuju dengan padangan makanan memainkan peranan yang penting dalam kehidupan anak2. "Living healthy" is all about eating the right foods, exercise, loving+caring, attitude towards eating and have a healthy diets.

Kalau boleh, PS2 atau TV tu kurangkan....jgn tak bagi terus. Havoc nanti...

fadilah said...

betul tu kamal...

BZmum said...

Satu yang baik (mungkin boleh dicuba) kalau kita sediakan kemudahan, pada masa yang sama sediakan jadual, misalnya 2 jam sehari ataupun tentukan masa tengok TV dan ada masa bawak anak2 pegi main kat padang, lepaskan berlari(untuk riadah). Secara tak langsung kita mengajar anak berdisiplin dan menepati masa.

fadilah said...

yaaa...betul tu bzmum...:)